Activităţi EGEDI 2023

  • Pe data de 8 martie 2023, prof. univ. Roxana Marinescu a participat la masa rotundă cu titlul “Gender equality in Romania: actions and representations”, în cadrul unui eveniment organizat de ambasadele Franţei şi Statelor Unite ale Americii cu ocazia ,,Zilei Internaţionale a Drepturilor Femeilor” la Institutul Francez din Bucureşti. Au participat: dl. Julien Chiappone- Lucchesi (directorul Institutului Francez din România), ES Laurence Auer (Ambasadoarea Franţei în România) şi dna Rebecca Molinoff (reprezentând Ambasada SUA în România). Au participat, de asemenea: Adelina Brad (consultantă la Ambasada SUA) care a prezentat viaţa şi activitatea Sarmizei Bilcescu, prima femeie avocată din Europa, Alexandra Dârlău (de la Centrul Filia), Carmen Radu (de la Asociaţia FRONT) şi Marion Hegarty (Women in Tech Romania).
  • Universitatea din Bucureşti, prin Platforma de studii de gen, a organizat pe 10 martie 2023 o conferinţă internaţională cu titlul Interdisciplinary Gendered Talks, la care prof. univ. Roxana Marinescu a prezentat comunicarea cu titlul Gender Equality Plans: On the Path Towards Feminist Universities in Romania şi a prezentat Planul pentru egalitate de gen 2022-2030 al Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
  • Pe data de 31 martie 2023 au avut loc întâlniri online ale ,,Comitetului pentru Egalitate de Gen, Echitate, Diversitate şi Incluziune” (EGEDI) cu reprezentanţii cadrelor didactice din toate facultăţile Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi cu reprezentanţi ai corpului studenţesc, cu scopul de a prezenta obiectivele comitetului, activităţile şi ,,Planul pentru egalitate de gen al ASE pentru perioada 2022-2030”. 
  • Prof. univ. Roxana Marinescu a participat pe 25 aprilie 2023 la reuniunea cu titlul Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Planurilor de Egalitate de Gen în instituțiile din România, organizată de UEFISDI în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Discuţiile s-au purtat în contextul adoptării Planurilor pentru egalitate de gen în universităţi şi în alte organizaţii -, ca instrumente esenţiale în buna lor funcţionare. Temele de lucru au inclus: Planul de Egalitate de Gen – Provocări în implementare. Ghiduri practice. Monitorizarea și Evaluarea Planului de Egalitate de Gen – studiu de caz UEFISCDI; Ce facem mai departe? Despre importanța introducerii dimensiunii de gen; Prevenirea violenței de gen în organizațiile publice din România; Intersecționalitate și egalitate de gen. Concepte. Definiții. Exemple
  • Pe 23 octombrie 2023, la sediul l’Université Paris Cité, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor şi reprezentantelor din mai multe universităţi din ţări francofone, la care a participat Prof. univ. Roxana Marinescu, reuniune care a condus la fondarea Reţelei internaţionale francofone pentru învăţământul superior şi cercetare pentru egalitate, diversitate şi incluziune/ Réseau international francophone de l’enseignement supérieur et de la recherche pour l’égalité, la diversité et l’inclusion, REFEDI. Au participat colege/i din Québec (Université Laval şi Réseau interuniversitaire québécois pour l’équité, la diversité et l’inclusion RIQUEDI), Elveţia (Université de Genève), Belgia (Université Libre de Bruxelles, Université de Liège), Mexic (El Colegio de Mexico), Franţa (Université de Lille, Nantes Université, Université de Lorraine, Université de Lyon) şi România (Academia de Studii Economice din Bucureşti). 
  • În perioada februarie-aprilie 2023 au avut loc discuţii între Comitetul EGEDI şi diverşi factori de decizie din ASE Bucureşti, precum şi cu reprezentanţi ai cadrelor didactice şi ai studenţilor şi cu liderul de sindicat, în vederea îndeplinirii punctului 4.1. din ,,Planul pentru egalitate de gen al ASE 2022-2030”, şi anume: realizarea unei scheme de lucru flexibil atât pentru activităţile didactice, cât şi pe cele nedidactice şi administrative ale universităţii,– acolo unde este posibil şi în condiţiile legii. Ulterior acestor întâlniri a fost elaborat Raportul asupra întâlnirilor de lucru privind punctele 4.1. Crearea unei scheme de lucru flexibil pentru angajații ASE București, acolo unde este posibil, în condiţiile legii, 4.2 Promovarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată prin sprijinul angajaților și studenților ASE București aflați în situații speciale (creștere/îngrijire copii, urgențe/obligații familiale, îngrijire persoane vulnerabile etc.) şi 4.4. Organizarea în cadrul ASE București a unei structuri de tip creșă și/sau centru de zi pentru preșcolari, pentru copiii angajaților și studenților din ASE București din Planul pentru egalitate de gen ASE 2022-2030. 
  • Comitetul EGEDI a elaborat documentul ANALIZĂ PRIVIND BUNELE PRACTICI ÎN DOMENIUL FLEXIBILIZĂRII PROGRAMULUI DE LUCRU PUNCTELE 4.1. ŞI 4.2 DIN PLANUL PENTRU EGALITATE DE GEN AL ASE 2022-2030, care să vină în sprijinul factorilor de decizie din Academia de Studii Economice din Bucureşti în elaborarea unei posibile Scheme de lucru flexibil pentru angajaţii ASE, acolo unde este posibil şi în condiţiile legii, prin exemplificarea cu o serie de soluţii pe care alte universităţi din Uniunea Europeană, din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi din Statele Unite ale Americii le-au identificat şi implementat în sprijinul flexibilizării programului de lucru al angajaţilor lor, cadre didactice şi personal administrativ.
  • Comitetul pentru Egalitate de Gen, Echitate, Diversitate şi Incluziune a elaborat documentul RAPORT PRIVIND CERCETAREA ASUPRA OCUPĂRII POSTURILOR DIDACTICE PRIN CONCURS ÎN SESIUNILE FEBRUARIE ŞI IULIE 2023, AFERENTE SEMESTRULUI 1 ŞI AL 2-LEA, ÎN ANUL UNIVERSITAR 2022-2023, care corespunde îndeplinirii punctului 2.3 Preocuparea pentru asigurarea, pe cât posibil, a unei reprezentativități echitabile a genurilor în comisiile de concurs pentru angajare, promovare, acordare de gradație de merit etc. din ,,Planul pentru egalitate de gen al ASE Bucureşti pentru perioada 2022-2030”, cu activitatea propusă Alcătuirea comisiilor de concurs cât mai echilibrat posibil din perspectiva de gen.
  • Comitetul EGEDI a demarat activităţi specifice pentru îndeplinirea punctelor 3.1.a şi 3.1.b din Planul pentru Egalitate de Gen al ASE pentru perioada 2022-2030, şi anume a) Culegere de date segregate pe genuri și analiza acestora privind participarea la proiecte de cercetare interne și externe a membrilor comunității academice ASE în ultimii 3 ani b) Realizarea unei baze de date cu proiecte & publicații în domeniu de către cadre didactice din ASE. 
  • Comitetul EGEDI a venit cu puncte de vedere privind elaborarea Codul de Etică şi Deontologie Profesională din ASE şi a Proiectului de Cartă a ASE, în sensul integrării conceptelor şi terminologiei specifice în aceste documente. 
  • Comitetul EGEDI a sprijinit internaţionalizarea ASE prin colaborarea cu Direcţia de Relaţii Internaţionale privind activităţile pentru egalitate de gen, echitate, diversitate şi incluziune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *